jueves, 22 de agosto de 2013

“LES VEUS DE L’EXILI” DE CATALUNYA RADIO



Més enllà de les rutes i camins que es volen mostrar des d’aquest bloc, també creiem que pot ser interessant mostrar links de webs on podem trobar històries relacionades amb els mateixos personatges o amb la temàtica que es vol desenvolupar( fins ara les rutes de l’exili ressenyades gràcies al llibre Allez, Allez de Maria Campillo) i rutes de l’exili en general.


Al web de Catalunya ràdio i podem trobar un complement perfecte pel bloc ;es tracta del programa “Veus de l’exili” que entre altres ha sumat més de cent testimonis de la diàspora catalana en una producció de 35 capítols en el seu apartat de Personatges.


A part de Personatges, també hi podem trobar: La producció cultural a l'exili, Els intel·lectuals a l'exili, Les institucions a l'exili, Camps de concentració, L'exili de la por i la solidaritat, L'exili del 39, El retorn de Josep Tarradellas, El retorn, L'Orfeó català de Mèxic, La resistència cultural a França.


El programa es defineix des de la web de la següent manera: "Veus de l'exili". Aquest és un programa que vol explicar la diàspora de desenes de milers de catalans dispersats per tot el món arran de la Guerra Civil. Periodistes i historiadors els han seguit els passos per recuperar el testimoni de l'exili. Més de cent veus en una producció de 35 capítols en què es reflecteixen mostres representatives de la cultura, la política i la vida de catalans a tot el món: cartes, poemes, documents...

Tot plegat per intentar trobar l'ànima de la cultura i l'activitat política catalanes durant els anys més durs del franquisme. Hi ha capítols en què s'expliquen les causes i les conseqüències de l'exili de forma cronològica. D'altres de monogràfics en què es repassen episodis importants de la història de l'exili: els bombardejos que van acompanyar la retirada, la divisió política a la cúpula dirigent, la solidaritat als camps d'internament i concentració, la represa cultural amb els Jocs Florals, etc. Hi ha espais en què s'explica la història dels grans protagonistes de l'exili: Lluís Companys, Joan Peiró, Pau Casals, Joan Coromines, Josep Carner, Pompeu Fabra...

Tot plegat per recuperar la memòria i per descobrir l'aventura vital, la trajectòria cultural d'una lluita per conservar la identitat davant la repressió que vivia l'interior del país. És, també, un homenatge a l'esforç de solidaritat humana a través de l'exposició del testimoniatge vital de les històries personals més variades, que posen en evidència la voluntat de ser i, alhora, el combat per la llibertat i la justícia.
"Veus de l'exili" Un programa per recuperar la memòria de l'exili català. Un programa per donar veu als que van haver de marxar. Un programa per donar veu als que van callar per la força.


 Al lateral dret del bloc i a sota d'aquests mateix post hi podeu trobar l'enllaç directe al programa. 

http://www.catradio.cat/programa/902/Veus-de-lexili 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario